ponedeljek, 19. marec 2018

VABLJENI NA 2. POHOD NA TOLMINSKO




        Na Tolminsko
         Ostaline davne Svetolucijske kulture (Most na Soči) in Tolminska korita
       V četrtek, 29. marca 2018

  Dobimo se ob 5.30 pred Mercatorjem v Mojstrani in se razporedimo po avtomobilih za prevoz do      železniške postaje Jesenice. (Za skupen prevoz se lahko nekateri med seboj dogovorite že prej.)

Vlak ima odhod z Jesenic ob 6,05 ter prihod v Most na Soči ob 7,24.  Vračamo se ob 16,34 iz Mosta s prihodom na Jesenice ob 18,03.

Most na Soči s starodavnim imenom Sveta Lucija, ki je med domačini še živo, je eno najpomembnejših najdišč stare železne dobe v Evropi. Znamenita svetolucijska kultura je torej zrasla na naravno zavarovanem skalnem pomolu na sotočju Soče in Idrijce. Od železniške postaje do kraja vodi prijetna, nenaporna arheološka pot. Arheološki muzej je urejen na osnovni šoli v kraju.
Po ogledu znamenitosti se bomo z lokalnim avtobusom odpeljali v Tolmin. Od tam gremo peš približno 2 km v Zatolmin in do Korit Tolminke. Hoja je bolj ali manj po ravnem, okolica zelo slikovita in lepa. Ogledali si bomo globoko vrezana korita rek Tolminke in Zadlaščice in se povzpeli do Zadlaške ali Dantejeve jame. Legenda namreč pripoveduje, da je veliki srednjeveški pesnik Dante nekaj časa v pregnanstvu bival na tolminskem gradu Kozlov rob. V tamkajšnjih koritih in jami je našel pesniški navdih za pesnitev Pekel.
Iz Tolmina se ponovno z lokalnim avtobusom vračamo v Most na Soči.
PRIAVE NA TEL.031 852386 DO TORKA 27.03.2018
Predvideni stroški:
Povratna karta za vlak (s 30% popustom):  6,50 EUR
Lokalni avtobus: 2 X 1,80 EUR
Korita Tolminke:  4,00 EUR

Cene so informativne. Upamo, da dobimo za ogled korit Tolminke dodaten popust.

Jože Mihelič

Ni komentarjev:

Objavite komentar