sreda, 24. januar 2018

1.LETOŠNJI IZLET V REZIJO




Društvo upokojencev Dovje-Mojstrana

Izlet v Rezijo  (nedelja, 11. februar 2018)

Odhod:   ob 7.30 izpred Mercatorja v Mojstrani

Pot:  Mojstrana – Rateče – Trbiž – Pontebba (Tablja) – Resiutta (Na Bili) – dolina Rezija (San Giorgio,  Prato di Resia (Ravanca), Stolvizza)

Iz Mojstrane do kraja Resiutta, slovensko Na Bili, je cca 80 km vožnje po lepo urejeni lokalni cesti po Zgornjesavski, Kanalski in Železni dolini. Na Bili je rudarski kraj z muzejem rudarstva v lepo urejenem informacijskem središču Naravnega parka Julijske Predalpe. Časa za ogled žal ne bo.
Pot nadaljujemo navzgor po dolini Reziji. Rezijo s sosednjo dolino reke Ter in del Kaninske gorske skupine so razglasili za naravni park Julijske Predalpe (Parco Naturale Prealpi Giulie). V kraju San Giorgio bomo naredili daljši sprehod, ker krajani v pustnem času tu in tam postavilo na ogled številne šaljive lutke, ki imajo navadno zabavno ali kritično noto. V kraj se bomo vrnili v popoldanskem času na pustni dogodek.
Iz San Giorga gremo (peš) v bližnji Prato di Resia (Ravanca), osrednje naselje v Reziji na prireditev v kulturnem domu. Tam dobimo spremljevalca, ki nas bo vodil na ogled Muzeja brusačev in Muzeja rezjanskih ljudi v vasi Stolvizza (vstopnina 2 Eura). Iz Stolvizze se bomo vrnili v San Giorgio in prisostvovali pustovanju. Najzanimivejše so ta lipe bile maškare deklet in žena ter kukaci in babaci. Doživeli bomo tudi pravi rezjanski ples ob spremljavi na citirah (violine) in bunkulah (basi). Drža violine je seveda v Reziji drugačna, kot smo je vajeni pri običajnih violinistih.
Časa za kosilo ne bo, vendar nas to ne bo motilo. V Italiji se je vredno ustaviti na odlični kavi z rogljičkom, kar bo po pustni soboto povsem dovolj.
Ne pozabite na osebno izkaznico zaradi morebitne kontrole v Ratečah.
CENA PREVOZA 10€ (ZA 30 OSEB)
PRIJAVE DO 5. FEBRUARJA 2018 NA TEL. 031 852 386




Ni komentarjev:

Objavite komentar